Hoppeloos


Om even bij te komen van de hop-overdosis van de Metgezel Gooisch hebben we een bier gemaakt zónder hop. Klinkt als een hopeloos slecht idee? Dat valt wel mee: het is een bier gebrouwen met Gruit. Gruit is een kruidenmengsel dat vroeger werd gebruikt, voordat men ontdekt had dat hop goed werkte in bier. Het bier met dit mengsel wordt ook wel ‘gruitbier’ genoemd. Een redelijk bekend gruitbier is de Jopen Koyt, maar dat is eigenlijk ook de enige die ik ken. Dit maakt ons brouwsel dus redelijk uniek.

De verhoudingen van de verschillende kruiden in het gruitmengsel waren lastig te bepalen. Tegenstrijdige informatie op het internet en een variatie in de potentie van de kruiden maakten het lastig. We hebben uiteindelijk veel geproefd, kruidenthee gezet, een getal bedacht en dat afgerond tot het een mooi rond getal was. Bij het afwegen zijn we hier natuurlijk weer íetsje van afgeweken. Het resultaat is echter zeer smakelijk!

De afwezigheid van hop maakt wel dat dit bier redelijk uniek is, en niet bij iedereen in de smaak valt. Of we in de toekomst nog een gruit gaan maken houden we nog even in het midden, maar de verschillende kruiden gaan zeker terugkomen in toekomstige brouwsels.