Grodziskie


Hoe je de naam van dit bier uitspreekt? Dat weten wij eigenlijk ook niet zo goed. Gelukkig weet Google het wel (druk op het luidsprekertje, bij de Poolse versie). Een echte Pool kan het waarschijnlijk nog beter; die wil het je vast wel leren voor een biertje.

Ik hoor je al denken: “Oké, leuk, nu weet ik de uitspraak, maar hoe smaakt dat nou?”. Kom ik zo op terug. Eerst wat dit bier zo bijzonder maakt: het is gebrouwen met uitsluitend gerookte tarwemout. Nu worden er bij veel bieren bijzondere mouten gebruikt, maar vaak in combinatie met andere mouten. Sterker nog: bijna elke bier heeft voor het grootste deel simpel ‘Pilsmout’ als mout.

Bij het maischen (eerste stap van het bouwen) was het al duidelijk dat dit een bijzonder biertje ging worden: de brouwruimte (en een paar andere ernaast) vulde zich met een geur als die van bacon. Je leest dat goed ja, bacon. Waarom dat? Nu blijkt dat de geur die wij associëren met dit gerookte vlees de geur van de rook is, die tijdens de onvolledige verbranding van het hout in het vlees gaat zitten. Ditzelfde is gebeurd bij de mout.

Niet heel verrassend is dit dan ook de smaak die duidelijk aanwezig is in het biertje: gerookt vlees. Verder is het bier erg licht van kleur, en heeft het weinig alcohol. Was het niet voor de rooksmaak, dan zou het te vergissen zijn met een witbier. Daar lijkt het nog wel wat op. Er zit maar 4 procent alcohol in, dus neem er gerust eentje meer, bij voorkeur in de zon op een terras.